
Gratinované zemiaky s fetou
Suroviny: 2-3 porcie
3 (400 g) väčšie zemiaky
150 ml rastlinného mlieka (ovsené barista Lidl)/ alebo obyčajné
80 g Grécky syr feta (ovčí, kozí)/ kravský Feta syr
soľ (himalájska ružová)
2 Ks slepačie vajíčka
5 g ghee masla na vymastenie formy/ bravčová masť
Technologický postup:
Rúru si predhrejeme na 200 °C. Zemiaky si ošúpeme, na strúhadle postrúhame (na kolieska), osolíme ich. Zálievku na gratinované zemiaky si pripravíme: rastliné mlieko, postrúhaná feta a celé vajíčko - všetko vyšľaháme. Zapekaciu misky vymastíme ghee maslom, potom vrstvíme polovičku zemiakov, nalejeme zálievku polovičnú dávku a potom zemiaky a zas zálievka, Zemiaky poprechujeme, aby sa všade dostala zálievka a zapekaciu misky zakryjeme alobalom. Asi 10 min. pred dokončením odkryjeme zemiaky a dopečieme do zlatista. Pečieme pri teplote 200 °C cca 30-35 min.
1 porcia 200 g bezlaktózovým prevedením
B 10,2 g, T 10, S 23,5 g